Scheren van paard of pony

In het najaar wordt de vacht van paarden dikker om ze te beschermen tegen de kou. Hoewel je paard nu nog meer lijkt op een grote knuffelbeer kan die dikke vacht toch hinder geven. Paarden gaan sneller zweten en zijn daardoor vatbaarder om een koudje op te lopen.

 

Scheren biedt een oplossing al hangt het af van hoe hard je paard of pony precies traint. Ook speelt de leefomgeving mee. Paarden die grazen of in de paddock staan en niet regelmatig werken hoeven niet zozeer geschoren te worden. Als je paard niet zo veel vacht heeft kan je hem tijdens de wintermaanden een deken omdoen. Verder is het belangrijk dat je paard goed droog stapt na een training.

 

Zelfs als je paard niet geschoren is kan je soms best een deken omdoen. Voornamelijk wanneer het paard buiten staat tijdens de koude wintermaanden of als de stal slecht geïsoleerd is. Voor wie niet goed weet hoe je met paardendekens om moet gaan heb ik hier een kort overzicht zodat je precies weet welk deken je moet nemen zodat je paard het niet te koud of te warm heeft:

 

Temperatuur

Soort vacht

 

Ongeschoren

Geschoren

Warmer dan 15 °C

Niet bedekt

Niet bedekt of regendeken bij regen of wind

10 tot 15 °C

Niet bedekt of regendeken bij regen of wind

Staldeken of dun deken (100 g)

4 tot 10 °C

Niet bedekt of dun deken (100 g)

Dun of gemiddeld warm deken (150-250 g)

0 tot 4 °C

Niet bedekt of gemiddeld warm deken (150-250 g)

Gemiddeld warm tot warm deken (200-300 g)

-10 tot 0 °C

Niet bedekt / gemiddeld warm tot warm deken (200-300 g)

Warm deken (300-400 g)

Kouder dan -10 °C

Warm deken (300-400 g)

Zeer warm deken (300 tot 500 g) + onderdeken indien nodig